هفدهم مارس، ۳۸ سالگی حرکة المحرومین ( ۱۷/۰۳/۱۹۷۴ یوم القسم )
با توجه به جایگاه ضعیف شیعیان در لبنان و بخش های محروم جنوب لبنان از امکانات رفاهی و معیشتی، و شکاف طبقاتی ای که به خاطر طایفه گری در لبنان ایجاد شده بود، امام موسی صدر عمده ی فعالیت های اجتماعی سیاسی خود را در جهت وفاق ملی و وحدت شهروندان لبنان فارغ از دین و مذهب و طایفه قرار داد. همچنین در صدد تاسیس نهادهای غیردولتی حامی حقوق شهروندی شیعیان برآمد. از جمله مجلس اعلای شیعیان لبنان. همچنین حرکة المحرومین و جنبش امل.
اقدامات امام موسی صدر در این راستا را می توان اینگونه دسته بندی کرد :
- تأسیس مراکز و مؤسسههای خاص شیعیان جهت بهبود وضع معیشتی و فرهنگی آنان
- تأسیس مجلس اعلی شیعیان لبنان به عنوان اولین مرکز قانونی شیعیان با هدف تنظیم امورات مربوط به طایفه
- اخذ امتیازات از دولت مرکزی و تأسیس مجلس جنوب در راستای بهسازی هر چه بیشتر اوضاع اجتماعی و اقتصادی شیعیان
- برقراری ارتباط با سران کشورهای مختلف در جهت ایجاد صلح در لبنان
- توجه و پیگیری مسئولیتهای ملی و صیانت از استقلال و تمامیت ارضی لبنان
- تأسیس نخستین سازمان غیر دولتی شیعیان (حرکت المحرومین)
- تأسیس نخستین سازمان شبه نظامی شیعیان (اَمل).
شهید دكتر مصطفی چمران كه از طرف امام موسی صدر به مسئولیت سازماندهی حرکة المحرومین منصوب شده بود، چنین مینویسد:
«...شیعیان فوج فوج وارد این نهضت میشدند، احزاب را رها میكردند و به این سازمان میپیوستند. سازماندهی مكتبی و بر اساس ایدئولوژی اسلامی، بر اساس خط علی و حسین (علیهما السلام...) ... نمیخواستیم سازمان به صورت دكان درآید و هر كس و ناكس و یا هر فكر غلطی وارد آن شود و خدای ناكرده حزبی دیگر، مثل احزاب فاسد لبنانی به وجود آید كه كارشان دروغ و تهمت و كارچاق كنی و بردن اموال مردم و حكومت و تقسیم منافع است. از همان اول تأكید كردیم كه ما ایجاد حركت كردهایم نه حزب، و حركت از مبارزه با نفس و تربیت نفس و اخلاق شروع میشود...»
این سازمان بیشتر تلاش میكرد تا كمبودهای فكری، اعتقادی و اخلاقی جوانان را در حد توان برطرف كرده و آنان را با معارف عمیق اسلامی آشنا سازد. از این رو در طول هفته و ماه كلاسهای مختلف و جلسات متنوعی تشكیل مییافت و از وجود عالمان بزرگ همچون سید محمد حسین فضلالله، شیخ محمد مهدی شمسالدین، خود امام موسی صدر و شهید چمران در این جلسات استفاده میشد، كه با سخنرانی، نقد و بررسی و پرسش و پاسخ، معارف مفید و مناسب آن روز را در اختیار جوانان قرار میدادند.
در واقع میتوان این بخش از فعالیت (تأسیس حركه المحرومین) توسط امام موسی صدر را، دومین مرحله از سری مراحل سازماندهی شیعیان لبنان به حساب آورد، اولین مرحله این كار قبلاً و با تأسیس مركزی بزرگ به نام «مجلس اعلای شیعیان» توسط وی شروع شده بود.
«مجلس اعلای شیعیان» بیشتر در سطح رهبران و مجامع رسمی بینالمللی فعالیت میكرد، ولی «حركه المحرومین» وظیفه سازماندهی تودههای محروم مردم لبنان را به عهده داشت.
No comments:
Post a Comment